Waarom gebruiken weinig tennis trainers een ballen machine?

Als specialist van (tennis-)ballenkanonnen, tennistrainer, en ook technisch ingenieur, vraag ik mij af waarom sommige tennistrainers geen gebruik maken van een ballenkanon voor tennistraining. Regelmatig kom ik op een tennisvereniging en dan hoor ik de tennistrainer zeggen dat voor zijn/haar training geen gebruik van een tennisballenkanon wordt gemaakt. Als ik dan vraag waarom dit dan niet gedaan wordt, komen er allerlei vreemde argumenten, in de veronderstelling dat ik geen verstand van tennistraining heb (en zij wel). Ik vind dat je gewoon moet streven om een training (1) zo goed mogelijk en (2) zo leuk mogelijk te maken.Alles wat hierbij kan helpen is meegenomen.

De meest gebruikte argumenten van trainers, om niet gebruik te maken van een ballenkanon, zijn:

 1. “Een ballenkanon speelt de ballen niet aan als een speler en is daarom niet een realistische trainingspartner, de tennishandeling WBUT (Waarnemen, Beslissen, Uitvoeren, Terugkoppelen) werkt dan niet”.
 2. “Je ziet aan een ballenkanon gemakkelijk in welke richting de bal wordt gespeeld, daarom kan een speler zich te gemakkelijk voorbereiden op de aangespeelde bal.”
 3. “We hebben nog een defect ballenkanon staan en die wordt nooit meer gebruikt.”
 4. “Ik geef in mijn trainingen de ballen zelf het liefste aan, ik kan dan gemakkelijker de juiste bal aangeven.”

ik kan als ervaren tennistrainer en ex 3-speler prima de discussie aangaan op tennistechnisch gebied. Alle genoemde argumenten zijn erg simpel te weerleggen:

 1. Een ballenkanon is inderdaad geen menselijke speler, de machine moet dan ook niet gebruikt worden als een vervanger voor een speler (hoewel je natuurlijk wel fijn met zo’n machine kan trainen als je geen tennispartner hebt of op tijden wil spelen dat anderen niet kunnen). Dit wordt op de tennisleraren opleiding van de KNLTB geleerd en inderdaad, een ballenkanon is daar minder geschikt voor. Het ballenkanon beweegt niet op de baan en dus geldt de WBUT handeling alleen voor de weggeschoten bal en niet voor de positie van een speler op de baan. In de weggeschoten bal hebben ballenkanonnen wel variatiemogelijkheden waarop WBUT van toepassing is.Echter, op veel machines zitten mogelijkheden om een menselijke speler na te bootsen en allerlei verschillende ballen te varieren. Je moet een ballenkanon nemen, om de nuttige dingen die je ermee kunt doen. Ik heb een trainingsdocument gemaakt met hele leerzame en nuttige trainingen met een ballenkanon en ook waarom deze trainingen nuttig zijn voor het verbeteren van je tennisspel, ik kom hier later op terug.
 2. De oudere ballenkanonnen gebruikten inderdaad lucht om de ballen weg te schieten door een buis. Aan de buis kon je precies zien in welke richting de bal werd geschoten. Tegenwoordig werken vrijwel alle ballenkanonnen met 2 draaiende schietwielen en het is met deze machines dan ook moeilijker te zien waar de bal wordt geschoten. Sommige ballenkanonnen hebben het “schietwerk” helemaal ingebouwd in de machine en aan deze machines zie je echt niet waar de ballen worden geschoten. Sommige merken (o.a. “Lobster”, “Tennis Tutor”) draaien inderdaad nog links en rechts met de hele machine en aan de stand van de machine kun je dan zien waar de bal wordt geschoten, De Racketclub verkoopt alleen ballenkanonnen waar het schietwerk helemaal intern zit en die je dus niet ziet bewegen.
 3. Een ballenkanon is vergelijkbaar met een auto. Er zitten veel bewegende onderdelen op en die zullen soms eens onderhoud nodig hebben of er zal eens iets stuk kunnen gaan. Als je dus het ballenkanon bij een leverancier hebt gekocht die geen onderhoud op de machine geeft/kan geven, zal de machine na een tijdje niet meer (goed) gebruikt kunnen worden. De Racketclub heeft een servicecentrum, waar alle machines nagekeken kunnen worden en is gespecialiseerd in de machines en heeft (vrijwel) alle onderdelen van de machines op voorraad. En als er iets niet goed functioneert aan de machine, kun je contact met ons opnemen of geven we, voor simpele reparaties, adviezen over hoe je dit zelf kunt uitvoeren. Voor sommige eenvoudige reparaties hebben we ook beschrijvingen die we dan kunnen mailen of welke je kunt downloaden van onze website. Als je het ballenkanon in “Verweggistan” hebt gekocht, wordt een reparatie moeilijker of vrijwel onmogelijk, probeer dan nog maar eens je machine te laten repareren.
 4. Als trainer kun je zelf de ballen aangeven, echter het dilemma is dan altijd dat je (1) aan de andere kant van het net staat van waar de spelers zich bevinden en dan zelf de (bijna) perfecte ballen kunt aanspelen of (2) vlak naast de spelers kan staan en perfect aanwijzingen kunt geven maar iemand anders de ballen moet laten aanspelen (wat niet altijd goed gebeurt). Met een ballenkanon kun je vlakbij de spelers staan en hen direct aanwijzingen geven of slagen voordoen, terwijl het ballenkanon intussen perfekte ballen aangeeft. Met de afstandsbediening kun je de gewenste ballen dan exact aanpassen of het schieten even pauseren om iets aan de spelers voor te doen of uit te leggen. Kortom, er is dan veel meer interactie tussen de spelers en de trainer. Van de andere kant van het net hoor ik vaak trainers alleen iets zeggen over het resultaat van de bal en veel minder over de wijze waarop de bal is geslagen door de speler (“ja, dit was een mooie bal”, dit ziet de speler echter zelf ook wel).

Op topniveau wordt al vaker met een ballenkanon getraind, op onze website www.racketclub.nl staat een video van Vivian Heisen (sept 2016 nr. 456 van de wereld) die veel traint met een ballenkanon omdat (1) er heel veel dezelfde ballen geslagen kunnen worden (na elke bal denk je wat je moet veranderen om de slag beter te doen) wat ritme geeft, (2) zij wel een trainer heeft maar nog niet hoog genoeg staat (=geld) om de hele week hier gebruik van te kunnen maken en (3) het een goede afwisseling is van de trainingen elke week met een trainer. In 2016 won zij het future toernooi in Breda.

Ik denk dat de argumenten, om geen ballenkanon te gebruiken door trainers, meer liggen in een aantal andere argumenten (die men liever niet toegeeft)

 • De KNLTB maakt in de tennistrainer opleidingen geen gebruik van ballenkanonnen. Een (aankomende) tennistrainer heeft dus nooit geleerd hoe je leuke en leerzame trainingen met een ballenkanon kunt geven. Ik heb mijn tennisleraren opleiding bij de KNLTB zo’n 15 jaar geleden gedaan, toen werd het in ieder geval nooit gebruikt (maar misschien is het nu anders?). De tennisleraren opleiding is 1 jaar en vrijwel 1 dag/week, in die tijd moet het toch mogelijk zijn om ook eens een dag training te geven met een ballenkanon? Bij veel bonden staat men echter niet erg open voor nieuwe ontwikkelingen, deze komen meestal van particuliere ondernemers (“Nick Bolletieri”) of clubs (vb Borrusia Dortmund, voetbalkanonnen die ballen vanuit een cirkel naar een speler schiet). Veel tennistrainers zouden het oefendocument voor ballenkanonnen (gratis verkrijgbaar bij De Racketclub, download) moeten bekijken, je zult zien dat je dan veel meer zinvolle oefeningen mbv een ballenkanon kunt doen. En waarom de KNLTB de (aankomend) trainers niet bekend maakt met een ballenkanon, is mij een raadsel. Natuurlijk is een ballenkanon geen speler, maar een ballenkanon kan wel heel veel dezelfde ballen aangeven, een ballenkanon maakt het mogelijk dat de trainer bij de spelers kan staan, een ballenkanon kan heel goed beginnende spelers een slag goed aanleren en tenslotte, kinderen vinden een ballenkanon geweldig. De KNLTB probeert de lessen leuk en leerzaam te maken met tenniskids, waarom dan niet een ballenkanon gebruiken als kinderen dit prachtig vinden?
 • Onbekendheid. Als je niet weet hoe je een ballenkanon goed kunt gebruiken voor je training, zul je deze ook niet gaan inzetten in een training. Sommige ballenkanonnen hebben ook nog eens (te) veel mogelijkheden en die hoef je natuurlijk niet allemaal te gebruiken (de meeste spelers gebruiken alleen de basisfuncties van een ballenkanon) maar het maakt het dan wel extra moeilijk om de machine te bedienen. Als trainer heb je soms een grote groep van 8 spelers op 2 banen en dan heb je genoeg aan je hoofd om de les goed te laten lopen, als je dan ook nog een ballenkanon moet aansturen en je weet niet helemaal hoe deze werkt of hoe je deze moet inzetten in de les (nooit geleerd in de tennisleraren opleiding), zal een ballenkanon geen succes zijn in de les. Als je een ballenkanon goed wilt gebruiken, moet je je hierin eerst verdiepen en ook zelf eens met de machine gaan werken voordat je deze tijdens een les gebruikt. De ballenkanonnen van De Racketclub (o.a. Siboasi, Spinfire en ons eigen merk Powershot) hebben verschillende mogelijkheden en manier van bedienen. De Spinfire maakt het bedienen van een ballenkanon erg gemakkelijk, hier hoef je nauwelijks over na te denken om ‘m te bedienen. Deze is dan ook heel geschikt voor trainers en kinderen. Daarnaast is de Spinfire heel nauwkeurig met schieten en is er ook op gemaakt voor gebruik op hoog niveau. De Siboasi is wat lastiger te bedienen maar heeft wel een “Random functie” waarbij de machine zelf allerlei instellingen elke halve minuut verandert en is ook wat goedkoper. Deze machine is dus geschikter voor evenementen op een vereniging om spelers, en met name jongeren, enthousiast te maken voor tennis. Ook de nieuwe Racketclub Powershot 1 is heel gemakkelijk te bedienen en ook nog eens zeer goedkoop (€ 1295,- !), dus ideaal voor een vereniging of een trainer die snel een machine voor zijn/haar trainingen wil gebruiken zonder daar veel tijd aan te besteden.
 • Bang voor het verliezen van lesuren. Inderdaad heb ik verschillende klanten gehad die voor hun talentvolle kind, enkele uren per week les van een trainer, gingen verruilen voor een aantal uren trainen met een ballenkanon. Echter, dit is slechts een enkeling en een ballenkanon zal nooit een goede trainer kunnen vervangen. Voor goede spelers is een ballenkanon een ander soort training dan de training van een tennistrainer en zorgt zodoende voor afwisseling in de training en voor trainingen die meer gericht zijn op vastheid, ritme, zelfvertrouwen, inslijpen van slagen, etc. Een trainer is echter een behoorlijke uitgave en de kosten van een ballenkanon zijn dan snel terugverdiend. Ik heb het idee dat sommige tennisleraren een ballenkanon als een concurrent zien van hun lessen en niet als een hulpmiddel om de lessen leerzamer en leuker te maken.
 • De kosten van een ballenkanon. Een ballenkanon is toch al gauw zo’n € 2000,- en als je dan niet weet wat je er mee kunt doen, is dit een hele uitgave. Daarom heeft De Racketclub een oefendocument voor onze ballenkanonnen gemaakt (is ook voor veel andere ballenkanonnen te gebruiken) waarmee je oefeningen kunt doen voor training van bepaalde slagen en tactieken (gratis: ). Ook hebben we een regeling dat je een week lang een ballenkanon kunt huren voor slechts € 125,- . Als je enthousiast bent geworden en een ballenkanon wilt aanschaffen (binnen 2 maanden na de huur), wordt dit huurbedrag als korting gegeven op de nieuwe machine. Ook zijn we bezig om de mogelijkheid te bieden om een ballenkanon te leasen waardoor de uitgave slechts ongeveer € 50,- tot € 75,- per maand wordt (voor een periode van 3 jaar) met de mogelijkheid om ‘m daarna voor een laag bedrag te kopen en de garantie dat je altijd een werkende machine voor je trainingen hebt. En tenslotte, we zijn bezig om een zeer voordelige machine te gaan verkopen (met afstandsbediening en enkele basis functies, onder de € 1300,-) waarop de belangrijkste basisfuncties zitten.

Als er een “Maak Kennis Met Tennis” (MKMT) dag op een club is, zijn er voor de jeugd vele leuke oefeningen mogelijk waarbij een ballenkanon gebruikt kan worden. En iedereen vindt het leuk om met een ballenkanon te trainen (speciaal de jeugd). Ik heb vele jaren op een MKMT dag gebruik gemaakt van een ballenkanon en daar praat de jeugd dan over op school (“Dit is gaaf”). Als jeugd dan een keuze moet maken voor tennis, voetbal, hockey, etc, kan een ballenkanon het verschil maken omdat er dan over gepraat wordt. In mijn oefendocument staan enkele oefeningen die beginnende tennissers kunnen doen met een ballenkanon en die een les extra leuk kunnen maken.

Wij verkopen ongeveer de helft van alle ballenkanonnen aan particulieren en dit hadden we vooraf niet verwacht. Echter, veel particulieren gebruiken een ballenkanon voor hun talentvolle kind(eren) zodat zij zelf hun trainingen kunnen doen met de machine. Ook kopen groepen spelers een ballenkanon omdat het gewoon erg leuk is om met een ballenkanon te trainen. Als je (trainer of particulier) erover denkt om een ballenkanon aan te schaffen, geef ik hieronder een aantal argumenten vanuit mijn ervaring met ballenkanonnen en als tennistrainer:

 • Herhaling van slagen zorgt ervoor dat je gaat nadenken over je slagen (“anders/eerder instappen”, “meer in de bal”, “meer/eerder indraaien”, etc.) en na elke geslagen bal, verander je iets waardoor je de slagen beter gaat doen. Een tennishandeling (WBUT: Waarnemen, Beslissen, Uitvoeren en Terugkoppelen) geldt dan niet voor de bal van een tegenstander maar wel voor de wijze waarop je de slag uitvoert en hiervan leert en gaat nadenken over hoe de slag kan worden verbeterd. In Italie heb ik enkele keren met het EK45+ voor landen-teams meegedaan en hier deed ook het team van Engeland mee (met Jeremy Bates, lange tijd nr1 van Engeland, en de Engelse hoofdcoach voor toptalent welke Wimbledon 35+ had gewonnen). Zij trainden elke ochtend 1 uur met 4 personen en dit was dan 15 minuten Forehands, 15 minuten Backhands, 15 minuten netspel en nog wat services en andere oefeningen. De basis van hun training was echter dat zij honderden ballen achter elkaar IN sloegen en pas het tempo gingen verhogen als zij geen fouten meer maakten. In de wedstrijden zag je de degelijkheid er vanaf stralen terwijl zij ook harde ballen sloegen maar hierbij nauwelijks fouten maakten. Honderden ballen achter elkaar goed slaan is een basis die je op ieder niveau kunt trainen en een ballenkanon is daarbij een geweldig hulpmiddel. Je creeert hiermee een ritme in je eigen stijl maar wel met zo min mogelijk fouten.
 • Een ballenkanon geeft de ballen precies aan zoals je deze wilt hebben (mits je weet hoe je de machine hierop kunt instellen) en dit kun je doen met de afstandsbediening (bij de lessers/spelers) aan de kant waar de ballen worden geslagen. Dit is ideaal, je hoeft niet iemand anders de bal te laten aanspelen (waardoor minder perfect) en toch sta je bij de spelers om hen te analyseren, aanwijzingen te geven, zelf voor te doen, de aangespeelde bal te wijzigen (dieper, sneller, variatie, etc) en je hebt dan dus heel direct contact met de spelers over hun slagen en resultaten. Ik zie vaak trainers de ballen aanspelen en af en toe zeggen “ja, dat was een goede bal”, dit kunnen de spelers zelf ook wel zien maar de reden van een goede/slechte bal kun je echter veel beter zien als je bij de spelers zelf staat.
 • Een ballenkanon klaagt niet over je fouten of de wijze waarop je de ballen terugslaat. Het ballenkanon is er puur voor jou. Jij bepaalt wat je wilt trainen en op welke wijze en blijft de ballen perfect aanspelen.
 • Veel ballenkanonnen hebben variatiemogelijkheden die een beetje een menselijke tegenstander benaderen, dit is echter altijd vanuit 1 positie op de baan en dus niet te vergelijken met een echte menselijke speler. Een ballenkanon kan dus gebruikt worden alsof je tegen een menselijke speler speelt, dit is slechts een benadering van de werkelijkheid en niet zoals het met een menselijke speler is. Echter je kunt prima je voetenwerk, voorbereiding voor de bal, slagen, etc trainen. Vrijwel alle ballenkanonnen, die De Racketclub verkoopt, hebben horizontale en verticale variatie. De Racketclub heeft nu 3 nieuwe machines (Powershot 1, 2, en 3) welke zeer betaalbaar zijn maar toch nog redelijk veel mogelijkheden hebben (Powershot 1) en ook nog diverse oefeningen voor meerdere posities op de baan hebben (Powershot 2), deze varieert in diepte en horizontale positie zodat je voetenwerk en controle over de ballen (alsof deze van een menselijke speler komen), goed kunt oefenen. Met de Powershot 3 kunnen zelfs eigen oefeningen gemaakt worden (programmeerbaar) en heeft een unieke echt willekeurige functie en daarnaast vele voorgeprogrammeerde oefeningen. De Spinfire heeft wat minder oefeningen en mogelijkheden dan de Powershot 3 maar kan de ballen hard en met topspin spelen, welke voor hoog niveau spelers nuttig kan zijn (bij Powershot 3 wordt de topspin/slice ingesteld door het onderste en bovenste schietwiel minder hard te laten schieten waardoor deze iets minder hard schiet met topspin dan de Spinfire).
 • Voor kinderen en beginnende tennissers is een ballenkanon een heel goede tool. De ballen worden steeds hetzelfde aangespeeld en zodoende kan de speler zich hier gemakkelijker op instellen. De startpositie op de baan, de hoogte waarop je de bal slaat, de momenten dat je bepaalde voorbereidingen/handelingen voor de slag doet, etc. Het voordeel voor lager niveau spelers is voor een trainer dat hij perfecte ballen door de machine kan laten schieten en zelf bij de spelers kan staan, een trainer zonder ballenkanon heeft altijd het dilemma “zelf goede ballen aangeven maar ver van de spelers af, of een andere speler de ballen laten aanspelen die dan vaak niet goed worden aangespeeld”.

Ik ben De Racketclub enkele jaren geleden gestart vanuit mijn passie voor tennis (daarvoor was ik technisch ingenieur). Ik vind het daarom belangrijk dat men eerlijk is over ballenkanonnen en niet een slap …verhaal gaat houden over wat je er allemaal niet mee kan doen en waarom het niet geschikt zou zijn voor tennistraining. Een ballenkanon is leerzaam, nuttig en leuk en je kunt er hele zinvolle trainingen mee doen, mits je de machine op de juiste wijze gebruikt. En daar zit vaak het probleem, tennistrainers wordt niet geleerd hoe je met een ballenkanon moet omgaan en vaak heeft men ook niet echt zin om ‘m goed te bestuderen. Als je een ballenkanon bij De Racketclub koopt, heb je altijd de mogelijkheid om vragen te stellen over de machine (technisch en hoe te gebruiken bij tennistraining), daarnaast zal een ballenkanon nooit kapot ergens op de club hoeven te staan. De Racketclub geeft 2 jaar garantie op de machines en repareert alle machines zelf en heeft, van de machines waar wij de distributeur van zijn in Nederland en België, vrijwel alle onderdelen op voorraad. Ook zijn onze machines laag in prijs, zelfs in vergelijking met sommige stuntaanbieders op internet.

De Racketclub
Arnold van Houten
T: 06-30974299
E: informatie@racketclub.nl
W: www.racketclub.nl

Geef een reactie

Sluit Menu
×

Winkelmand